Beza Aircond Inverter Dengan Non-Inverter Malaysia

beza aircond inverter dengan non inverter malaysia

Di Malaysia, penghawa dingin atau aircond sudah pasti salah satu peralatan elektrik rumah yang paling popular kerana cuaca di negara kita yang panas.

Namun begitu, banyak yang tidak pasti jenis aircond manakah yang lebih sesuai, sama ada inverter atau non-inverter untuk rumah mereka.

Salah satu anggapan yang salah terhadap aircond ialah aircond inverter tidak menjimatkan wang sekiranya ia tidak dibuka bagi masa yang panjang. Sebenarnya, ini tidak benar…

A common misconception about air conditioners is that inverter air conditioners don’t save money if they aren’t run long enough. Actually, this statement isn’t always true…

Artikel ini akan memberikan pemahaman yang lebih mendalam tentang perbezaan antara penghawa dingin inverter dan bukan inverter.


Apakah perbezaan antara AC inverter dan bukan inverter?

Perbezaan utama antara penghawa dingin inverter dan bukan inverter ialah penghawa dingin inverter boleh mengawal kelajuan motor dan bukannya hidupkan dan matikan motor seperti motor bukan inverter. 

Motor bukan inverter hanya boleh berjalan pada kelajuan yang tetap dan dimatikan apabila suhu bilik telah mencapai tahap yang dikehendaki.

Penggunaan elektrik aircond inverter vs bukan inverter

Kebimbangan utama kebanyakan orang ialah perbezaan penggunaan kuasa elektrik antara penghawa dingin inverter dan bukan inverter.

Sebenarnya, penggunaan kuasa penghawa dingin bergantung pada cara penggunaan dan keadaan bilik di mana ia dipasangkan. 

Contohnya, apabila horsepower penghawa dingin tidak sepadan dengan saiz bilik, aircond non-inverter akan beroperasi secara terus pada kuasa penuh. Oleh itu, ia akan membazirkan elektrik dan meningkatkan bil elektrik.

Namun begitu, AC inverter pasti sentiasa lebih cekap tenaga daripada AC bukan inverter. Mari lihat data spesifikasi daripada Panasonic Malaysia.

 • 1.0HP Standard Non-Inverter Air Conditioner CS-PV9TKH-1 – 840W
 • 1.0HP Standard Inverter R32 Air Conditioner CS-PU9VKH-1 – 710W (225 to 920W)

Merujuk pada Tarif TNB, ia berharga RM 0.218 untuk setiap kWj. Jadi untuk setiap jam operasi, kita akan dikenakan kos seperti berikut:

 • Panasonic 1HP non-inverter – RM0.18
 • Panasonic 1HP inverter – RM0.15

Jadi, ia menunjukkan bahawa aircond inverter menggunakan 17% elektrik kurang daripada model bukan inverter (berdasarkan input kuasa purata). 

Ia juga penting untuk ambil perhatian bahawa menggunakan penghawa dingin inverter untuk masa yang lebih lama boleh mendapat manfaat selanjutnya daripada keupayaan motor inverter untuk menurunkan kuasanya kepada serendah 225W.

Kebaikan dan keburukan aircond inverter

Secara umum, aircond inverter mempunyai lebih banyak kelebihan berbanding aircond non-inverter, tetapi ia juga mempunyai beberapa kelemahan. 

Kelemahan utama penghawa dingin inverter ialah harganya yang tinggi. Harga aircond inverter biasanya 20 hingga 30 peratus lebih tinggi daripada penyaman udara tanpa inverter. 

Mari kita semak semua kebaikan dan keburukan aircond inverter.

Kelebihan aircond inverter

 • Jimat Elektrik

Aircond inverter lebih jimat kuasa dan boleh mengubah kelajuannya berdasarkan suhu bilik. Ia boleh menjimatkan 20 hingga 40 peratus bil elektrik berbanding dengan aircond non-inverter.

 • Senyap

Ia tidak mati dan hidupkan motor seperti aircond non-interter. Di samping itu, ia boleh beroperasi pada kelajuan rendah, jadi bunyinya lebih senyap.

 • Penyejukan yang sekata

Ia boleh mengekalkan suhu bilik yang konsisten, manakala aircond bukan inverter akan mengalami suhu turun naik dan tidak sekata, yang boleh menyebabkan ketidakselesaan.

 • Tahan lama

Motor kompresor inverter berjalan secara berterusan tanpa memerlukan kitaran stop-start yang berterusan. Jadi motornya lebih tahan lama.

Kelemahan aircond inverter

 • Mahal

Kos membeli aircond inverter adalah lebih tinggi. Selain itu, kos pemasangan aircond inverter juga lebih mahal. Tetapi kos ini boleh dipulihkan dengan menjimatkan bil elektrik.

 • Kos Penyelenggaraan Tinggi

Aircond inverter adalah lebih mahal untuk dibaiki dan diselenggara berbanding aircond biasa. Oleh kerana ia mempunyai komponen yang lebih kompleks, ia lebih sukar untuk diperbaiki jika ia rosak.

Kebaikan dan keburukan penghawa dingin

Kelebihan aircond non-inverter

 • Harga mampu milik

Aircond non-inverter lebih murah daripada aircond inverter dengan horsepower yang setara. Ia juga lebih murah untuk memasang dan menyelenggara.

 • Maintenance mudah

Penyelenggaraan aircond non-inverter adalah lebih mudah dan lebih berpatutan. Alat ganti untuk penghawa dingin bukan inverter biasanya senang didapati.

Kelemahan aircond non-inverter

 • Bazir elektrik

Aircond bukan inverter menggunakan lebih banyak elektrik. Oleh itu, bil elektrik boleh meningkat dengan ketara, terutamanya apabila anda selalu menggunakannya.

 • Bising

Tidak seperti aircond inverter, aircond non-inverter sentiasa berjalan pada kelajuan penuh dan bunyi motor bermula dan berhenti boleh menjadi agak bising

 • Kurang selesa

Aircond bukan inverter akan berhenti sebaik sahaja bilik mencapai suhu yang dikehendaki. Udara akan terasa sesak dan hangat untuk tempoh yang singkat. Ia amat tidak selesa dan boleh mengganggu kita bertidur.


FAQ

Adakah aircond non-inverter menggunakan lebih banyak tenaga elektrik?

Ya, aircond non-inverter menggunakan 20% hingga 30% lebih banyak tenaga elektrik daripada aircond inverter.

Berbaloikah kita membeli aircond inverter?

Ya, jika anda mampu, anda harus membeli dan memasang aircond inverter untuk menjimatkan tenaga dan ia juga lebih tahan lama.

Adakah aircond inverter mengambil masa yang lebih lama untuk menyejukkan bilik?

Tidak, kerana aircond inverter akan berjalan pada kuasa penuh apabila dihidupkan, sama seperti aircond non-inverter. Oleh itu, masa yang diperlukan untuk menyejukkan bilik akan lebih kurang sama bagi kedua-dua jenis aircond.

Berapa jam aircond inverter patut dibuka untuk menjimatkan elektrik?

Disebabkan oleh cara motor inverter berfungsi, aircond inverter sentiasa lebih cekap tenaga daripada aircond bukan inverter, tidak kira berapa jam ia dijalankan. Untuk mencapai penjimatan elektrik yang optimum, kita rekomen untuk menjalankan penghawa dingin untuk 5 hingga 10 jam. Ini disebabkan fasa penyejukan awal menggunakan lebih banyak tenaga.


Kesimpulan

Aircond inverter pastinya lebih cekap tenaga, lebih senyap dan lebih selesa daripada aircond bukan inverter. Kelemahannya ialah ia lebih mahal untuk dibeli dan diselenggara.

Jika anda masih tidak dapat memutuskan jenis penghawa dingin yang hendak dibeli, lihat kami panduan membeli penghawa dingin di Malaysia.

Lazada 04.04 Free Shipping Vouchers & Cashback
Shopee 04.04 Free Shipping Vouchers & Cashback
Share this post:
Facebook
WhatsApp
Follow us on Facebook and Twitter.

Kai

Kai is a tech enthusiast staying in Kuala Lumpur. Techrakyat.com is where he reviews on the best gadgets, apps, life hacks, tips for save money and make money.