Microwave ialah perkakas dapur yang penting dalam setiap isi rumah. Dengan microwave, kita boleh reheat makanan dengan cepat dan memasak lauk ringan dengan senang.

Microwave oven memasak lebih cepat daripada conventional oven/toaster oven kerana ia memanaskan molekul makanan melalui microwave (radiation). Jadi, ia lebih menjimatkan masa anda dan mengurangkan bil elektrik anda.

Apakah Brand Microwave Terbaik?

Microwave yang baik boleh memanaskan semula makanan dengan cepat dan mudah. Anda mungkin akan terkejut apabila mendapati bahawa kebanyakan microwave oven berasal dari syarikat dan kilang yang sama, Midea.

Microwave oven dari jenama yang berbeza mungkin kelihatan berbeza di luar, tetapi sebahagian besar komponen di dalamnya sama sahaja kerana kebanyak microwave dipasang onleh Midea.

Oleh itu, apabila memilih microwave terbaik, anda boleh mengabaikan jenama dan lebih mempertimbangkan saiz, reka bentuk, kawalan, inverter pada microwave tersebut.

Sebagai contoh, Jika anda mempunyai ruang kaunter top yang kecil, anda tidak patut mengguna microwave oven yang terlalu besar. Sekiranya keluarga anda besar, anda tidak mahu microwave oven yang terlalu kecil.

Secara umumnya, kebanyakan microwave oven akan dapat reheat makanan dengan berkesan, tanpa sebarang masalah.

Berikut adalah pilihan saya untuk microwave oven terbaik di Malaysia.

  1. Microwave Terbaik: Sharp Microwave Oven R207EK
  2. Microwave Terlaris: Haier HMD-MY720
  3. Microwave Oven Inverter Terbaik: Panasonic Microwave NN-ST25JBMPQ
  4. Microwave Besar Terbaik Untuk Baking: Sharp R954AST Convection Microwave Oven
  5. Microwave Samsung Terbaik: Samsung Microwave MC35R8088LC
  6. Microwave Terbaik Bawah RM1,000: Electrolux EMS3087X 
  7. Microwave Murah Terbaik Bawah RM200: Midea MM720CXM 20L Microwave
  8. Microwave Built-in Terbaik: Electrolux EMS2540X
  9. Smart Microwave Oven Terbaik: Xiaomi Smart Microwave

1. Sharp Microwave Oven R207EK

Microwave Terbaik

Best Overall Microwave: Sharp Microwave Oven R207EK

Best deal on Lazada Best deal on Shopee

Ciri-ciri Sharp Microwave Oven R207EK:

  • Kapasiti – 20L
  • Energy Saving Function
  • 6 auto menu
  • Bagus untuk steaming

Ulasan positif Sharp Microwave Oven R207EK:

Very nice little microwave with good features. Received next day after order. Seller is very responsive and helpful. A good purchase.

Ulasan negatif Sharp Microwave Oven R207EK:

Microwave dented and calar sikit

Sharp merupakan brand peralatan dapur yang dikenali ramai di Malaysia. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa Sharp R207EK adalah microwave countertop terbaik kerana ia mempunyai semua fungsi asas yang diperlukan.

Microwave ini mempunya dimensi 440 x 259 x 359mm dengan kapasiti sebanyak 20L.

Video unboxing Sharp Microwave Oven R207K:

Microwave Sharp ini sangat bagus kerana ia dilengkapi dengan pelbagai program memasak. Antara 6 menu automatik tersebut: steam dumpling, steam fish, steam rice, steam vegetable, reheat dan dinner plate. Ia juga mempunyai fungsi defrost automatik.

Semua butang pada Sharp R207EK microwave disertakan dengan label Bahasa Cina dan Inggeris. Ia juga mempunyai fungsi child-lock untuk menjaminkan keselamatan kanak-kanak di rumah.

Anda boleh mempertimbangkan Sharp Microwave Oven R357EK sekiranya anda selalu memasak size yang besar dan banyak. Sharp Microwave Oven R357EK bersaiz 25litres dan mempunyai pintu kaca cermin yang anggun.

Kedua-dua Sharp Microwave Oven R207EK dan R375K ada jaminan tempatan 1 tahun.


2. Haier HMD-MY720

Microwave Murah Terlaris

Best-Selling Affordable Microwave

Best deal on Lazada Best deal on Shopee

Ciri-ciri Haier HMD-MY720:

  • Kapasiti – 20L
  • 650-700W
  • Warna Hitam
  • Defrost sehingga 1kg
  • Timer maksimum 30 minit.

Ulasan positif Haier HMD-MY720:

Memang terbaikkk..berbaloi beli…murah sgt kot…tpi quality padu. Mana nak jumpa microwave bawah 2ratus dgn size besaq jgk la

Ulasan negatif Haier HMD-MY720:

Packaging tak secure, no bubble wrap at all (eventho ive told them im willing to pay more for the bubblewrap), just ada sticker fragile

Haier HMD-MY720 adalah pilihan microwave yang terbaik bawah RM200. Ia mempunyai lebih daripada 2300 penilaian positif di Shopee dengan penarafan purata 4.9 bintang.

Ini adalah microwave yang asas dan berwarna hitam. Ia mempunyai lima tetapan haba: rendah, sederhana, sederhana tinggi, dan tinggi. Anda boleh menetapkan timer sepanjang 30 minit.

Haier microwave ini boleh defrost frozen food sehingga 1 kg.

Sekiranya anda berminat untuk membeli microwave ini, anda harus membeli dari penjual Lazada yang menyediakan full bubble wrap delivery. Terdapat beberapa penjual Shopee yang mempunyai banyak ulasan negatif mengenai pembungkusannya yang buruk, yang menyebabkan produknya rosak.


3. Panasonic Microwave Oven NN-ST25JBMPQ

Microwave Oven Inverter Terbaik

Best Inverter Microwave Oven: Panasonic Microwave NN-ST25JBMPQ

Best deal on Lazada Best deal on Shopee

Ciri-ciri Panasonic Microwave Oven NN-ST25JBMPQ:

  • Capacity – 20L
  • Black mask door screen
  • 9 menu memasak automatik
  • Fungsi Quick 30
  • 5 power levels

Ulasan positif Panasonic Microwave Oven NN-ST25JBMPQ:

Harga yang berpatutan!!! Microwave pun takde masalah. Boleh diguna dengan mudah. Mudah untuk faham dia punya instructions tu

Ulasan negatif Panasonic Microwave Oven NN-ST25JBMPQ:

-Nil-

Panasonic Microwave Oven NN-ST25JBMPQ adalah microwave oven inverter terbaik. Dengan dimensi 443 x 330 x 258mm, microwave ini mempunyai kapasiti 20L dan mengguna all-black finishing klasik yang berunsur design kontemporari yang elegan.

Microwave Inverter mampu memanaskan makanan dengan lebih cepat dan lebih sekata kerana inverter technology.

inverter vs non-inverter microwaves
Source: Choice.com.au menunjukkan perbezaan antara inverter dan non-inverter microwave.

Microwave Panasonic ini memberi anda 9 menu memasak automatik dan anda akan boleh menyiapkan sebarang hidangan yang anda mahukan:

  • auto defrost & select berdasarkan saiz
  • auto reheat & select makanan atau minuman
  • auto-cook & select jenis makanan sama ada sayur-sayuran atau daging

Auto cooking mode membolehkan anda memasak berdasarkan berat makanan. Dan Quick 30 mode boleh panaskan semula makanan dalam masa 30 saat sahaja.

Panasonic NN-ST25JBMPQ boleh mengguna 5 power level yang berbeza untuk memasakHigh 800W, Medium 700W, Low 360W, Defrost 270W, and Warm 200W.

Panasonic juga menyediakan fungsi child-lock supaya anda tidak perlu risau dengan kanak-kanak di rumah bermain dengan microwave ini.

Panasonic Microwave Oven NN-ST25JBMPQ dilengkapi dengan jaminan pengeluar tempatan selama 1 tahun.


4. Sharp R954AST Convection Microwave Oven

Microwave Besar Terbaik Untuk Baking

Best Large Microwave For Baking: Sharp R954AST Convection Microwave Oven

Best deal on Lazada Best deal on Shopee

Sorotan Ciri-ciri Sharp R954AST Convection Microwave Oven:

  • Capacity – 42L
  • 10 auto menus
  • Mode Energy saving
  • Stainless-steel finishing
  • Bagus untuk baking

Ulasan positif Sharp R954AST Convection Microwave Oven:

I love it. So big and convenient to use. I bake burnt cheese cake and honey comb cake. Also l used to heat food and grill chicken wings. Reasonable price and fast delivery.

Ulasan negatif Sharp R954AST Convection Microwave Oven:

The microwave failed after less than 3 minutes of use. It is bad…and now I need to take it for warranty service!!!

Sharp R954AST adalah convection microwave oven yang bagus dari Sharp jika anda perlu menyediakan makanan untuk ahli keluarga yang ramai. 

Ia mempunyai saize yang besar, 553 x 326 x 550mm dan guna stainless-steel finishing yang pasti kelihatan moden! Microwave ini berkapasiti 42L dan dilengkapi dengan meja putar kaca 345mm di dalamnya.

Model ini mempunyai 10 menu automatik yang merangkumi fungsi time and auto defrost, juga fungsi 1000W and 1400W infrared grill bersama dengan 2800W convection baking mode.

Ia meggunakan dial knob yang membolehkan anda mengawal masa dengan lebih senang.

Dengan kapasiti yang besar dan convection mode, microwave oven ini bagus untuk memanggang ayam, membuat kek, roti, dan pizza. Microwave biasa yang tanpa convection mode tidak digunakan untuk masakan-masakan ini.

Mode energy-saving pada Sharp R954AST Microwave amat berguna untuk mengurangkan bil elektrik anda. Ia just mempunyai fungsi child-lock.

Model ini jijual dengan RM850+, tetapi memandangkan banyak fungsi dan kapasiti yang lebih besar, saya berasa ia masih berbaloi beli.

Sharp R954AST mempunyai waranti pengeluar tempatan selama 1 tahun.


5. Samsung Microwave MC35R8088LC

Microwave Samsung Terbaik

Best High-end Microwave Oven: Samsung Microwave MC35R8088LC

Best deal on Lazada Best deal on Shopee

Ciri-ciri Samsung Microwave MC35R8088LC:

  • Kapasiti – 35L
  • Menu auto- bake, steam, grill, roast, air fry, microwave, dehydrate, ferment
  • HotBlast technology
  • Crusty Plate
  • Teknologi PowerGrill Duo
  • Ceramic Enamel coating di dalam

Ulasan positif Samsung Microwave MC35R8088LC:

Received in good condition! The oven is really heavy, a girl cannot carry it alone. But the quality is really good. Try grilled chicken last night and it was tasty. 

Ulasan negatif Samsung Microwave MC35R8088LC:

-Nil-

Jika anda mempunyai bajet yang besar dan ingin memasak berbagai lauk dengan microwave, anda boleh mempertimbang Samsung Microwave MC35R8088LC ini. Ini adalah pilihan high-end terbaik kami. 

Samsung Microwave Oven ini ada pintu berkaca dan design yang elegan. Bahagian dalam microwave disalut dengan Ceramic Enamel coating yang tahan lama dan mudah dibersihkan.

Dengan dimensi 528x404x481, ia mempunyai kapasiti 35 liter. Meja kaca berputar ini bersaiz 380mm membolehkan anda memasak dengan banyak dan baik. 

Microwave Samsung ini dilengkapi dengan Hot Blast technology yang menggunakan kipas besar dan berkuasa untuk meningkatkan aliran udara untuk memasak dengan lebih baik.

Microwave ini mempunyai pelbagai menu mask automatik, termasuk: bake, steam, grill, roast, air fry, microwave, dehydrate dan juga ferment. Ia adalah all-in-one microwave yang boleh menggantikan air fryer dan convection oven.

Terdapat banyak aksesori yang disertakan di dalam kotak, termasuk wire rack, Crusty Plate dan Pro Steamer. Crusty Plate yang baru direka khas untuk mengalirkan minyak dengan mudah, supaya minyak berlebihan akan mengalir ke sisi pinggan dan memastikan makanan anda bebas dari minyak.

Samsung Microwave MC35R8088LC crusty plate and pro steamer

Walaupun Samsung Microwave MC35R8088LC berharga lebih daripada RM1300, tetapi anda tidak perlu lagi membeli air fryer dan oven. Harganya tidak lagi begitu mahal apabila anda mengambil kira penjimatan dari segi ruang dapur dan wang yang perlu dibayar untuk membeli peralatan dapur yang lain.


6. Electrolux EMS3087X Microwave Convection Oven

Microwave Terbaik Bawah RM1,000

Best Microwave Under RM1,000: Electrolux EMS3087X

Best deal on Lazada Best deal on Shopee

Ciri-ciri Electrolux EMS3087X:

  • Kapasiti 30L
  • Program auto – defrost, grill, bake and steam
  • Bagus untuk famaily size sderhana
  • IQ Touch panel

Ulasan positif Electrolux EMS3087X:

Excellent 4 in 1 microwave Pros – easy to use, practical touchpad and dial, effective, minimalist yet stylish, good finishing. Cons – yet to discover

Ulasan negatif Electrolux EMS3087X:

Very even heating of convection baking function. However the steam bowl is not effective. The steam outlets are too few to create enough steam for the steaming function. Good for small quantities of baking and cooking. Easy to use.

Electrolux EMS3087X combo microwave convection oven ini membolehkan anda untuk grill, bake dan steam. Dengan size 300 x 539 x 438 mm, model ini mempunyai kapasiti 30L yang sesuai untuk keluarga bersaiz sederhana. 

Electrolux EMS3087X Convection Microwaves ini serba boleh dengan pelbagai mode memasak termasuk: microwave, grill, combi, defrost, ferment, steam and auto mode.

Anda boleh menggunakan periuk stim yang disertakan untuk mengukus makanan anda dengan cepat. Ia juga terdapat fungsi defrost yang mudah di mana anda boleh mencairkan daging dan ikan beku dengan cepat dan mudah.

IQ Touch Panel pada Electrolux EMS3087X sangat mudah digunakan dan praktikal. Tapi, sesetengah pengguna mendapati ia terlalu minimalis di mana mereka tidak tahu tentang fungsi setiap butang. Jadi, ia mungkin tidak sesuai bagi orang tua.

Electrolux EMS3087X adalah pilihan yang baik bagi dapur moden untuk menyediakan masakan yang enak dan mudah.


7. Midea MM720CXM

Microwave Terbaik Bawah RM200

Best Cheap Microwave Under RM200: Midea MM720CXM

Best deal on Lazada Best deal on Shopee

Ciri-ciri Midea MM720CXM:

  • Capacity – 20L
  • 35-minute timer with auto shut-off
  • Affordable
  • Best suited for singles or smaller families

Ulasan positif Midea MM720CXM:

Basic microwave but this is just what i need. Item works as intended. For such price, if can last 2 years also very good already

Ulasan negatif Midea MM720CXM:

Box was not wrapped at all. No protection other than box itself. The product was dented when received

Midea Microwave Oven MM720CXM ialah pilihan microwave oven bajet kami. Ia bersaiz 20L. Ia mempunyai meja kaca berputar yang bersaiz 255mm, boleh muat satu pinggan besar.

Microwave 700W ini mempunyai 2 knob control yang simple. Satu knob untuk kawalan suhu dan satu lagi untuk kawalan masa. Anda boleh menetapkan masa dan suhu yang anda ingin kerana ia tidak ada sebarang program memasak automatik terbina pada Midea Microwave ini.

Semasa memasak, anda akan dapat melihat makanan anda dengan mudah melalui pintu kaca kerana bahagian dalamnya menyala.

Secara kesuluruhan, Midea MM720CXM adalah microwave oven yang baik dan harga yang berpatutan. Ia dilengkapi dengan jaminan pengeluar antarabangsa selama 1 tahun.


8. Electrolux EMS2540X

Microwave Built-in Terbaik

Best Built-in Microwave With Grill: Electrolux EMS2540X

Best deal on Lazada Best deal on Shopee

Ciri-ciri Electrolux EMS2540X:

  • Kapasiti – 25L
  • Pelbagai program memasak automatik
  • Quick defrost

Ulasan positif Electrolux EMS2540X:

Easy to use! highly recommended! It fits perfectly well to replace the existing microwave!

Ulasan negatif Electrolux EMS2540X:

The electronic board is not Electrolux, it is Midea and spoils after using the microwave less than 10 times. Unfortunately this happened after 1 year, because it was installed in a new house, but the warranty expires during the renovation.

Tidak banyak pilihan yang baik untuk microwaves built-in di Malaysia. Dan kebanyakan mereka dijual dengan harga yang sangat tinggi, biasanya lebih dari RM2,000 dan ke atas. Kami mendapati bahawa harga Electrolux EMS2540X microwave masih berpatutan dan ia dilengkapi dengan fungsi gril.

Electrolux EMS2540X bersaiz 388 x 595 x 374mm dan mempunyai kapasiti 25L. Model ini guna stainless-steel finishing yang sesuai dengan dipasang di dapur moden. Meja putarnya bersaiz 315mm.

Paparan LED pada microwave Electrolux ini memudahkan anda melihat dan mengendalikannya. Microwave dilengkapi dengan pelbagai program memasak seperti microwave, defrost, grill and combi (microwave plus grilling). 

Anda boleh memilih 5 tahap kuasa yang sedia ada dan fungsi Minute Minder yang boleh menetapkan masa untuk mematikan microwave juga. Ia juga mempunyai child-lock.

Electrolux EMS2540X dilengkapi dengan jaminan pengeluar tempatan selama 1 tahun.


9. Xiaomi Smart Microwave MWBLXE1ACM

Smart Microwave Oven Terbaik

Best Microwave Under RM3,000: Xiaomi Smart Microwave MWBLXE1ACM

Best deal on Lazada Best deal on Shopee

Sorotan Ciri-ciri Xiaomi Smart Microwave MWBLXE1ACM:

  • Kapasiti – 20L
  • Haba microwave 700W
  • Flatbed microwaves
  • Boleh kawal dengan Smartphone app

Ulasan positif Xiaomi Smart Microwave MWBLXE1ACM:

nice and working perfectly.. all in chinese wordings

Ulasan negatif Xiaomi Smart Microwave MWBLXE1ACM:

-Nil-

Xiaomi Smart Microwaves mengukur 600 x 430 x 400mm dan mempunyai reka bentuk putih dan minimalis. Ini adalah flatbed microwave oven yang tidak mempunyai turntable di dalamnya. Ia adalah teknologi microwave yang lebih baru dan biasanya lebih mahal daripada microwave turntable yang biasa.

Mijia microwave ini mempunyai kapasiti 20L. Tetapi kerana tidak ada turntable, microwave ini sangat luas dan mudah dibersihkan dan diselenggara.

Flatbed microwave amat sesuai untuk mencairkan makanan beku dengan cepat. 

Microwave Xiaomi ini mempunyai sebanyak 26 program memasak terbina dalam. Khususnya, terdapat empat mode untuk menyediakan makanan bayi supaya ia maintain sebanyak mungkin nutrien semasa memasak.

Lagi satu fungsi unik yang terdapat pada Xiaomi Microwave ini ialah sambungan WiFin. Anda boleh mengawal microwave melalui telefon pintar anda dengan aplikasi Mi Home.

Tetapi, terdapat beberapa kelemahan pada Xiaomi Microwave ini.

Salah satunya ialah reka bentuk pintu kaca yang sangat sukar untuk dilihat oleh pengguna. Pengguna tidak dapat memeriksa keadaan makanan tanpa membuka pintu. Dan Microwave Xiaomi hanya boleh didapati dalam bahasa Cina. Jadi, ia tidak mesra bagi pengguna yang tidak faham bahasa Cina.

Walaupun harga Xiaomi Smart Microwave agak mahal, tetapi anda akan menikmati menggunakannya sekirnya anda suka peralatan pintar.


Microwave Oven FAQ

Jenama microwave oven mana yang terbaik di Malaysia?

Panasonic, Sharp dan Samsung adalah beberapa jenama microwave oven terbaik di Malaysia

Adakah microwave oven berbahaya?

Tidak, makanan microwave tidak berbahaya. Banyak khabar angin mendakwa bahawa microwave menyebabkan kanser tetapi ini tidak benar. Microwave memanaskan makanan dengan menggetarkan molekul air di dalam makanan untuk memasaknya.

Adakah microwaves memusnahkan nutrien dalam makanan?

Tidak, berbanding dengan pemanasan langsung, microwave heating sebenarnya menggunakan kurang haba jadi ia adalah kaedah memasak yang paling tidak merosakkan nutrien makanan. Kajian mendapati bahawa untuk sayur-sayuran tertentu, microwave cooking mengekalkan nutrien yang paling banyak berbanding dengan rebus dan kukus.

Flatbed microwave atau turntable microwave lebih baik?

Flatbed microwave adalah lebih baik kerana ia lebih mudah untuk dikekalkan dan ruang yang boleh digunakan adalah lebih besar daripada turntable microwave. Tetapi ia juga lebih mahal daripada turntable microwave.

Microwave inverter atau non-inverter lebih baik?

Inverter microwave adalah lebih baik. Ia memasak dan memanaskan semula makanan dengan lebih sekata. Ia juga mencairkan makanan lebih cepat daripada non-inverter microwave.

Lazada 05.05 Free Shipping Vouchers & Cashback
Shopee 05.05 Free Shipping Vouchers & Cashback
Share this post:
Facebook
WhatsApp
Follow us on Facebook and Twitter.

Kai

Kai is a tech enthusiast staying in Kuala Lumpur. Techrakyat.com is where he reviews on the best gadgets, apps, life hacks, tips for save money and make money.
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments