Beza Plan Prepaid dan Postpaid, Manakah Lebih Baik

beza prepaid dan postpaid

Adakah plan postpaid masih relevan di Malaysia 2023? Kita semua tahu plan prepaid jauh lebih murah berbanding pelan pasca bayar di Malaysia. Tetapi adakah terdapat faedah lain untuk menggunakan pascabayar?

Bagi yang baru nak membeli plan mobile di Malaysia, berikut adalah pengenalan kepada plan prepaid dan postpaid.


Apakah plan prepaid dan plan postpaid

Plan prepaid bermakna pengguna perlu membayar dahulu sebelum mereka boleh mula menggunakan perkhidmatan seperti panggilan, SMS dan data mobile. Dan yang paling penting, ia tiada kontrak.

Plan postpaid bermakna pengguna akan menerima bil setiap hujung bulan. Postpaid biasanya terikat dengan kontrak antara 12 hingga 24 bulan di Malaysia. Jika pengguna melebihi had panggilan, SMS atau data, perkhidmatan akan diteruskan tetapi akan dikenakan caj yang agak mahal.


Plan prepaid vs plan postpaid

Prepaid dan postpaid mempunyai kebaikan dan keburukan masing-masing. Mari lihat perbezaan antara pelan prepaid dan postpaid.

PrepaidPostpaid
HargaMurahMahal
Kontrak TidakYa
Gangguan perkhidmatan untuk lebihanYaTidak
SSTDikecualikan6%
Penalti untuk penamatan awal kontrakTidakYa
FleksibelYaTidak
Tukar telcoMudahSukar
KelajuanBerbeza-beza bergantung pada pelan yang dilanggantidak terhad
CoverageSamaSama
Family planTidakYa
Bundle smartphoneTidakYa
Paling sesuai untukPengguna biasaPengguna bisnes

Best mobile plans deal on Lazada Best mobile plans deal on Shopee


5 Sebab plan prepaid lebih baik dari plan postpaid

1 Plan prepaid lebih murah

Secara umumnya, plan prepaid lebih murah daripada plan postpaid di Malaysia. 

Berdasarkan data tahun2023, harga median plan prepaid di Malaysia hanya RM37.06, yang bersamaan dengan RM1.20+ sehari. 

Hampir semua orang mampu membayar harga ini dan menikmati internet tanpa had (dengan atau tanpa had laju), bergantung kepada syarikat telco.

Sebagai contoh, Umobile U25 hanya RM25 sebulan dengan had kelajuan 3Mbps. Ia mencukupi untuk mencari maklumat, membaca berita dan menonton video dengan kualiti 480p pada smartphone.

Sebaliknya, plan postpaid mempunyai harga median sebanyak RM113.91, dikira berdasarkan plan postpaid terkini yang ditawarkan oleh Celcom, Maxis dan Digi pada Januari 2023. Ia hampir 3 kali ganda harga median plan postpaid.

Selain itu, reload pada prepaid dikecualikan daripada 6% Cukai Perkhidmatan untuk rakyat Malaysia di bawah Seksyen 34(3)(a), tetapi plan postpaid akan dikenakan 6% Cukai Perkhidmatan (SST). 

Tambahan pula, anda boleh reload melalui app Lazada dan Shopee. Kadang-kadang,diskaun yang diberi hampir 5%-10% lebih murah. Dan mungkin, anda boleh memperoleh Shopee atau Lazada coin.

2 Tiada kontrak

Manfaat kedua menggunakan plan prepaid ialah tiada tempoh kontrak. Pengguna tidak terikat dengan mana-mana kontrak dan bebas untuk upgrade atau downgrade plan prepaid setiap bulan.

Dan tiada komitmen bulanan perlu dibimbangkan. 

Sebagai contoh, jika anda melancong ke luar negara selama sebulan, anda boleh menangguhkan plan prepaid anda. Biasanya, nombor anda akan kekal aktif selama 30 hingga 60 hari lagi.

3 Tiada caj mengejut

Dengan plan prepaid, tiada caj mengejut. Pengguna mesti melanggan pelan sebelum mereka boleh membuat panggilan atau mengguna data. Tambahan pula, kredit anda akan ditolak serta-merta jika anda melebihi had yang ditetapkan. Jadi, ia adalah sangat jelas.

Terdapat banyak kes yang pelanggan postpaid yang menggunakan data dan masa panggilan daripada had secara tidak sengaja. Yang paling teruk, mereka tidak sedar sehingga mereka menerima bil telefon dan perlu membayar bil yang terlampau tinggi.

#4 Mudah untuk port out

Bagi plan prepaid, port out atau bertukar kepada telco lain adalah lebih mudah. Selalunya, keseluruhan proses boleh dilakukan dalam talian.

Sebaliknya, plan postpaid biasanya lebih sukar untuk ditukar atau ditamatkan. Pertama, anda mesti memenuhi tempoh kontrak untuk mengelak daripada dikenakan penalti. Dan biasanya, pengguna perlu membuat panggilan telefon atau melawat pusat khidmat pelanggan terdekat untuk permohonan proses port-out. 

#5 Tiada Yuran Lewat

Plan prepaid adalah pay-as-you-go. Jika anda tidak membayar dahulu, anda tidak mendapat perkhidmatan, itu sahaja. Anda tidak perlu risau tentang bayaran lewat.

Untuk pelan Postpaid, terdapat tarikh due date pembayaran untuk setiap bil. Anda akan dikenakan yuran lewat jika anda terlupa membayar. Sebagai contoh, Maxis boleh mengenakan bayaran faedah pembayaran lewat sebanyak 1.5% sebulan ke atas jumlah tertunggak tersebut.


3 Kelebihan postpaid berbanding plan prepaid

#1 Tiada gangguan perkhidmatan

Berbanding dengan plan prepaid, kelebihan plan postpaid ialah anda tidak perlu risau perkhidmatan anda akan terputus walaupun melebihi had pelan anda. Tetapi, perlu diingati ia datang dengan caj tambahan. 

Anda mempunyai perkhidmatan yang konsisten sepanjang masa. Ia merupakan faktor yang sangat penting untuk pengguna korporat dan bisnes.

#2 Pelan family

Ketiga-tiga Celcom, Maxis dan Digi menawarkan pelan postpaid keluarga yang menarik. Dalam sesetengah kes, terdapat pelan keluarga yang lebih menjimatkan daripada setiap orang melanggan plan prepaid masing-masing.

#3 Bundle smartphone

Bagi yang ingin membeli telefon pintar dengan harga murah, terutamanya iPhone, boleh mempertimbangkan untuk melanggan pakej plan postpaid dengan telefon pintar. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk menyelidik dan membanding semua pelan iPhone sebelum menentukan mana yang sesuai.


Kesimpulan

Kesimpulannya, prepaid plan  lebih baik untuk pengguna biasa kerana ia lebih murah dan tiada kontrak.

Sebaliknya, postpaid plan adalah lebih baik untuk perniagaan kerana tiada gangguan perkhidmatan apabila anda melebihi had , dan bil bulanan adalah lebih baik untuk tujuan perakaunan.

Lazada 04.04 Free Shipping Vouchers & Cashback
Shopee 04.04 Free Shipping Vouchers & Cashback
Share this post:
Facebook
WhatsApp
Follow us on Facebook and Twitter.

Kai

Kai is a tech enthusiast staying in Kuala Lumpur. Techrakyat.com is where he reviews on the best gadgets, apps, life hacks, tips for save money and make money.