6 Cooker Hood Terbaik Malaysia

cooker hood terbaik malaysia

Cooker hood atau penyedut asap dapur adalah perkakas dapur yang amat penting jika anda kerap memasak di dapur. Ramai orang lebih mementingkan pemasangan dapur gas (atau induction cooker).

Ia menyedut dan menapis asap semasa anda memasak. Dengan itu, ia memdapat memastikan dapur anda segar dan bersih.

Kita semua tahu kuasa sedutan hud pemasak adalah amat penting, tetapi pada masa yang sama, kita harus memberi perhatian kepada aspek ergonomik dan estetik juga.

Mari belajar lebih lanjut tentang pelbagai jenis tudung dapur dalam artikel ini.

Apakah cooker hood terbaik di Malaysia

Berdasarkan ulasan dan testimoni daripada ramai pelanggan, Elba Zitto EH-M9138ST merupakan tudung dapur terbaik di Malaysia. Ia mempunyai kuasa sedutan yang sangat baik, reka bentuk yang futuristik, kualiti binaan yang baik menjadikannya pilihan pertama saya.

Lihat senarai 6 cooker hood terbaik di Malaysia berikut:

 1. Cooker Hood Terbaik: Elba Zitto EH-M9138ST
 2. Cooker Hood Viral: Rubine MARK-90BL
 3. Cooker Hood Terbaik tanpa Cerobong: Midea MCH-76MSS 
 4. Combo Cooker Hood dan Hob Terbaik: ELBA Hood Hob Combo EH-E9122ST & EGH-K8842G
 5. Cooker Hood Senyap: Electrolux EFC928SC
 6. Cooker Hood Built-in Terbaik: SENZ Invisible Multihood

1. ELBA Zitto EH-M9138ST

Cooker Hood Terbaik Malaysia

ELBA Zitto EH-M9138ST

Best deal on Lazada Best deal on Shopee

ELBA Zitto EH-M9138ST Designer Hood direkomen kerana ia menawarkan pakej yang seimbang untuk harga RM1200+, di samping reka bentuk futuristik dan kualiti binaan yang hebat.

Dengan kuasa sedutan 1,400m3/jam dan motor 230w, ia boleh menyedut asap dengan cepat dan mengurangkan kotoran di dapur dengan berkesan

Ia mempunyai 4 pilihan untuk kekuatan sedutan, pengguna boleh melaras mengikut keperluan sendiri, sama ada menyedut dengan perlahan dan senyap, atau menyedut dengan cepat dan kuat.

Di samping itu, ia menggunakan dua penapis gris aluminium yang boleh dibasuh dan mudah dibersihkan. Anda juga mendapat penapis charcoal yang memerangkap bau busuk memasak.

Elba Zitto EH-M9138ST dilengkapi dengan gesture motion sensor, membolehkan pengguna mengawalnya dengan gerakan tangan, tanpa sebarang sentuhan pada hud dapur tersebut.

Ia amat mudah apabila tangan anda berminyak dan anda tidak mahu menyentuh hud dapur. Dengan beberapa gerakan tangan yang mudah, anda boleh menghidup/mematikan dan mengawal kelajuan kipas hud dapur.

Elba Zitto EH-M9138ST juga mempunyai fungsi heat cleaning yang menjadikan kerja pembersihan hud lebih senang dan cepat

Fungsi heat cleaning akan mengeluarkan haba dan wap air untuk membersihkan hud secara automatik. Sekiranya ada kesan gris yang degil, pengguna boleh lap dengan lebih mudah.

Selain itu, hud dapur Elba ini dilengkapi dengan dua lampu LED 1.5w untuk pencahayaan. Elba Zitto EH-M9138ST juga mempunyai magic light biru yang menjadikannya kelihatan futuristik.

Kesimpulannya, ELBA Zitto EH-M9138ST dengan reka bentuk slanted hood boleh menyedut asap dengan berkesan dan juga lebih ergonomik untuk pengguna.  Ia lebih selamat dan fleksibel semasa memasak. Pengguna tidak perlu risau terlanggar dengan cooker hood ini secara tidak sengaja

Kelebihan

 • Reka bentuk slanted hood
 • Moden
 • Kuasa sedutan yang kuat
 • Gesture motion sensor
 • Teknologi heat cleaning

Kekurangan

 • Mahal

2. Rubine MARK-90BL Kitchen Cooker Hood

Cooker Hood Viral

Rubine MARK-90BL Kitchen Cooker Hood

Best deal on Lazada Best deal on Shopee

Jika anda sedang mencari slanted cooker hood mampu milik, maka Rubine MARK-90BL Kitchen Cooker Hood ialah pilihan yang bagus. Ia adalah salah satu tudung dapur terlaris di Shopee.

Dikuasakan oleh motor 238w, Rubine MARK-90BL mempunyai kuasa sedutan 1,400m3/jam. Ia hanya mempunyai dua tahap kelajuan untuk dipilih, jadi pengguna tidak mempunyai banyak kawal terhadap kuasa sedutannya

Cooker hood Rubine diperbuat daripada tempered glass dan stainless steel. Jadi, ia boleh dibersihkan dengan mudah, hanya perlu mengelapkannya setiap kali selepas memasak.

Dari segi reka bentuk, Rubine MARK-90BL adalah ringkas dan minimalis. Reka bentuk ini boleh digabungkan dengan baik dengan mana-mana dapur dan tidak kelihatan terlalu menonjol.

Cooker hood ini juga dilengkapi dengan satu lampu LED.

Tetapi, satu perkara yang saya ingin berkongsi adalah sebelum ini saya mempunyai pengalaman buruk dengan pemanas air rubine. Oleh itu, saya mempunyai keraguan untuk rekomen peralatan elektrik jenama Rubine.

Memandangkan harganya dan banyak ulasan pelanggan yang baik, Rubine MARK-90BL Kitchen Cooker Hood kekal sebagai tawaran yang sangat menarik kerana ia mempunyai reka bentuk yang baik serta kuasa sedutan yang kuat. Motornya juga mempunyai jaminan sebanyak 6 tahun.

Kelebihan

 • Slanted hood design
 • Harga berpatutan
 • Boleh dipasang untuk mod recirculation dan ventilatioon
 • Waranti 6 tahun pada motor

Kekurangan

 • Hanya mempunyai 2 plihan kelajuan

3. Midea MCH-76MSS Slim Cooker Hood

Cooker Hood Terbaik tanpa Cerobong

Midea MCH-76MSS Slim Cooker Hood

Best deal on Lazada Best deal on Shopee

Slim Cooker Hood MCH-76MSS Midea ialah cooker hood yang padu dan murah. Harganya yang amat rendah dan kuasa sedutan yang kuat menjadikannya lebih baik daripada jenama cooker hood murah yang lain.

Midea MCH-76MSS Slim Cooker Hood mempunyai motor berkembar berkadar 300w.

Ia mempunyai kuasa sedutan 900m3/jam. Walaupun prestasi ini nampak buruk daripada cooker hood Elba dan Rubine. Tetapi, perlu diingatkan bahawa kebanyakan slim cooker hood hanya menawarkan kuasa sedutan 300 – 500m3/jam. 

Jadi, Midea MCH-76MSS ini memang memadai untuk pengguna yang memasak setiap hari.

Anda boleh memasangnya dengan atau tanpa saluran ekzos. Ia menggunakan panel kawalan butang tekan dan dua lampu LED disediakan untuk pencahayaan yang baik.

Tambahan pula, ia dilengkapi dengan 4 penapis iaitu dua penapis aluminium dan dua penapis arang. Penapis ini boleh menghilangkan gris dan bau dengan berkesan dari udara.

Penapis aluminium pula boleh dibasuh, yang sangat mudah.

Pendek kata, Midea MCH-76MSS  ialah cooker hood mampu milik terbaik sekiranya anda mempunyai bajet yang terhad. Ia datang dengan waranti motor selama 5 tahun dan waranti am selama 1 tahun. Pakej ini amat berbaloi dan tidak merugikan.

Kelebihan

 • Harga mampu milik
 • Kuasa sedutan lebih tinggi daripada slim cooker hood lain

Kekurangan

 • Bunyi kuat ketika menyedut
 • Kurang cantik

4. ELBA Hood EH-E9122ST with ELBA Hob EGH-K8842G

4. Combo Cooker Hood ELBA EH-E9122ST dengan Hob ELBA EGH-K8842G

Combo Cooker Hood dan Hob Terbaik

ELBA Hood EH-E9122ST with ELBA Hob EGH-K8842G

Best deal on Lazada Best deal on Shopee

Adakah anda sedang mencari combo cooker hood dan hob untuk dapur anda? Anda boleh melihat Hood ELBA EH-E9122ST dan ELBA Hob EGH-K8842G.

ELBA EH-E9122ST cooker hood ialah hud dapur berkualiti baik, dan ia berfungsi dengan baik dengan dapur gas yang disertakan.

EH-E9122ST mempunyai casis stainless steel dan permukaan tempered glass yang menawan. Secara keseluruhan, penampilannya terasa sangat premium.

Ia datang dengan dua mod pemasangan, ventilated and recirculation. Jadi, ia sesuai dipasang di kondominium dan rumah teres. 

ELBA Hood EH-E9122ST with ELBA Hob EGH-K8842G comes with two extraction modes, ventilated and recirculation

Kuasa sedutannya ialah 1400m3/jam. Ia mempunyai dua tetapan dan butang turbo untuk penyingkiran asap dengan cepat.

Elba cooker hood ini mempunyai panel kawalan touchscreen LED. Ia juga dilengkapi dengan delay timer dan lampu LED.

Hob dapur ELBA EGH-K8842G yang disertakan dalam kombo ini agak standard. Dapur gas ini mempunyai dua burner dan tempered glass glasstop. Dan kuasa burner tersebut adalah sebanyak 5.0kW

Secara keseluruhannya, saya berpendapat bahawa ELBA Hood EH-E9122ST dan ELBA Hob EGH-K8842G adalah combo yang amat berbaloi dan boleh ELBA juga jenama yang boleh dipercayai.

Kelebihan

 • Kuasa sedutan yang kuat
 • Kawalan panel sentuh
 • Slanted cooker hood
 • Delay timer

Kekurangan

 • Hanya ada 2 kelajuan

5. Electrolux EFC928SC

Cooker Hood Senyap

Electrolux EFC928SC

Best deal on Lazada Best deal on Shopee

Electrolux EFC928SC cooker hood ini adalah salah satu penyedut asap dapur paling berkuasa dalam senarai ini.

Dengan gabungan fungsi yang banyak dan kuasa sedutan yang hebat, tidak hairanlah ia didatangkan dengan tag harga yang tinggi iaitu RM2,400+.

Pertama, ia mempunyai pengekstrakan udara maksimum 1400m3/jam. Ia boleh menyedut asap masakan dan udara panas yang berminyak dengan cepat. Hasilnya, kualiti udara di dapur boleh dipertingkatkan tanpa menggunakan an pembersih udara atau kipas siling.

Ciri terbaik hud Electrolux ini ialah cleaning alert automatik. Ia memberi amaran kepada pengguna secara automatik apabila tiba masanya untuk mengaktifkan fungsi steam cleaning.

Hood dapur Elektrolux ini dilengkapkan dengan teknologi SilenceTech yang memastikan pnyedutan asap lebih senyap. Bunyi yang dijana adalah antara 55-69 dB

Kesimpulannya, Electrolux EFC928SC ialah hud dapur yang boleh dipercayai untukmemastikan dapur anda sentiasa bersih dan segar.

Kelebihan

 • Sedutan kuat
 • Fungsi steam self-cleaning
 • Fungsi Cleaning alert
 • Senyap

Kekurangan

 • Mahal
 • Tidak ergonomik
 • Design yang outdated

6. SENZ SZ-CH1288RC-B

Penyedut Asap Dapur Built-in Terbaik

SENZ SZ-CH1288RC-B

Best deal on Lazada Best deal on Shopee

SENZ SZ-CH1288RC-B ialah hud dapur invisible, yang boleh muat dengan di dalam kabinet dapur dan tidak kelihatan dari luar. Berbanding dengan hud dapur biasa, ia lebih padat dan mengambil sedikit ruang, sesuai untuk apartment dan condo.

Walaupun saiznya kecil, kuasa sedutannya agak mengagumkan. Ia mempunyai kuasa sedutan 1,200m3/jam, menjadikannya cooker hood yang kecil namun berkuasa.

Kuasa sedutan 1200m3/jam adalah lebih tinggi daripada banyak cooker hood dalam linkungan harga yang sama.

SENZ Invisible Multihood ini mempunyai tiga tetapan kelajuan kipas.

Sistem filternya mengandungi penapis gris aluminium 6-lapisan dan penapis arang berkembar, bersama-sama dengan cawan minyak untuk menyimpan gris yang melimpah. 

Dengan dua lampu LED di bahagian tepi hud dapur, kaunter dapur dinyalakan dengan terang, menjadikan memasak lebih mudah dan menyenangkan. 

Kesimpulannya, reka bentuk konsep tersembunyi yang unik menjadikan SENZ SZ-CH1288RC-B Invisible MultiHood sebagai cooker hood terbaik untuk dapur kecil. Ia bukan sahaja menjimatkan ruang, tetapi permukaan kaca tempered glass juga kelihatan amat elegan.

Kelebihan

 • Kuasa sedutan yang kuat
 • Konsep tesembunyai yang unik
 • Kaca tempered glass 6mm

Kekurangan

 • Kawasan tangkapan asap agak kecilS
 • Mahal

Jenama Cooker Hood Lain

Ulasan Fotile JQG9031

Fotile JQG9031 ialah hud cerobong yang sangat berkuasa dengan sedutan aliran udara 1750m3/jam. Ia menampilkan “umbrella containment field” yang boleh memerangkap asap masakan dengan lebih berkesan. Oleh itu, ia boleh mengurangkan zarah minyak sebanyak 95% dan mengurangkan bau sebanyak 98%. Cooker hood Fotile sangat bagus tetapi harganya juga amat tinggi, iaitu sebanyak RM2500+.

Ulasan Rinnai RH-S95A-SSVR and RH-S65A-SSVR

Rinnai slim cooker hoods tidak sepopular dapur gas jenama Rinnai.  Ia mempunyai kuasa sedutan yang sederhana, 490m3/jam. Cooker hood Rinnai ini boleh didapati dalam 2 saiz, iaitu lebar 90cm dan 60cm. Ia memberikan pengguna lebih banyak pilihan saiz. Saya berpendapat bahawa Midea Slim Cooker Hood lebih berbaloi sekiranya anda tidak mempunyai masalah untuk memasangnya.

Ulasan SENZ SZ-CH338i Chimney Hood

SENZ SZ-CH338i Chimney Hood  mempunyai reka bentuk yang hampir sama dengan Fotile JQG9031. Ia mempunyai kawasan tangkapan asap yang luas dan kuasa sedutan yang kuat 1800 m3/jam. Ia juga mempunyai fungsi pembersihan automatik dwi-hala. Untuk menyedut asap tebal, ia mempunyai fungsi turbo boost untuk meningkatkan lagi 200 m3/jam aliran udara untuk jangka masa yang singkat.


Soalan lazin cooker hood/penyedut asap dapur

Apakah jenis cooker hood terbaik di Malaysia?

Anda perlu memahami keutamaan anda untuk memilih cooker hood yang terbaik. Sebagai contoh, cooker hood biasa menawarkan gabungan kuasa sedutan dan harga terbaik tetapi kurang ergonomik. Slanted cooker hood lebih seimbang dari segi ergonomik dan kuasa sedutan. Cooker hood teleskopik dan tersembunyi adalah tudung yang paling kurang berkesan tetapi lebih menjimatkan ruang.  

Bagaimanakah saya memilih hud dapur?

Apabila memilih hud dapur, pengguna harus terlebih dahulu memutuskan jenis hud dapur, kemudian memilih kuasa sedutan, ergonomik dan reka bentuk yang diperlukan.

Bagaimanakah kita menentukana saiz cooker hood yang diperlukan?

Saiz cooker hood bergantung sepenuhnya pada saiz kabinet dan dapur anda. Sebelum membeli cooker hood, kita perlu mengukur ruang kosong di dapur kita dahulu.

Apakah ketinggian terbaik untuk memasang cooker hood?

Ketinggian pemasangan cooker hood biasa di antara 600mm hingga 800m di atas dapur dapur. Walau bagaimanapun, setiap cooker hood mempunyai ketinggian pemasangan yang berbeza. Kita mesti sentiasa menyemak manual pemasangan untuk ketinggian pemasangan yang dibenarkan.

Lazada 06.06 Free Shipping Vouchers & Cashback
Shopee 06.06 Free Shipping Vouchers & Cashback
Share this post:
Facebook
WhatsApp
Follow us on Facebook and Twitter.

Kai

Kai is a tech enthusiast staying in Kuala Lumpur. Techrakyat.com is where he reviews on the best gadgets, apps, life hacks, tips for save money and make money.
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
sharifah
1 year ago

Blh beri cadangan hood yg bagus utk dapur yg kecil