25 Idea Hadiah Unik Untuk Lelaki, dari RM20

idea hadiah untuk lelaki

Tengah mencari idea hadiah lelaki yang sesuai? Kebanyakan lelaki memang suka 3 perkara ini: sukan, gadget dan gaming.

Sebagai seorang tech junkie, saya pasti layak untuk bantu memilih hadiah yang unik dan terbaik. 

Saya harap list ini dapat jadi inspirasi kepada anda. Barang-barang dalam list ini sesuai untuk suami, boyfriend, adik, kawan lelaki, ayah, dan lain lain.

Hadiah yang dipilih di bawah sesuai untuk berbagai majlis dan hari perayaan, jadi pilihlah salah satu bergantung pada sama ada anda membeli hadiah hari jadi, hadiah ulang tahun, hadiah Krismas, hadiah hari Valentine atau hadiah kejutan.

25 Idea Hadiah Terbaik untuk Lelaki 

  1. Card Wallet – RM24
  2. Philips S1103 Shaver – RM45
  3. Photobook – RM50
  4. Xiaomi Smart Scale 2 – RM79
  5. Aukey 3-in-1 Wireless Charging Station – RM119
  6. Mi Band 6 – RM135
  7. Anker Powercore – RM139
  8. Zhiyun Smooth-X Gimbal – RM199
  9. Pandora Box Retro Arcade Game Console – RM299
  10. TP-LINK Archer AX50 WIFI 6 Modem – RM325
  11. Sandisk Extreme External SSD – RM360
  12. Logitech MX Master 3 Wireless Mouse – RM385
  13. Amazon Kindle Paperwhite – RM569
  14. Netflix – RM660
  15. Apple Airpods 3 – RM729
  16. Nvidia Shield – RM899
  17. Nintendo Switch V2 – RM1179
  18. DJI Mini SE – RM1349
  19. Bose Soundlink Revolve+ – RM1419
  20. Bose QuietComfort 35 II – RM1559
  21. Xiaomi Mi Curved Gaming Monitor – RM1589
  22. Apple Watch Series 7 – RM1749
  23. Apple iPad 9th Gen – RM2149
  24. OSIM uSqueez 2 – RM2238
  25. Sony PS5 – RM2999

1. Card Wallet with Money Clip – RM24

Card Wallet with Money Clip

Tak perlulah spend banyak banyak beli wallet Gucci, LV. Card wallet ni adalah hadiak kecil yang unik bagi lelaki. is ideal for easy everyday carry. 

Sekarang, kita pun dah banyak pakai e-wallet. Jadi yang pentingnya kita boleh simpan kad credit, kad bonus link, petrol kad, kad reward point dan lain lain.

Buy on Lazada Buy on Shopee

2. Philips S1103 Shaver – RM145

Philips S1103 Shaver

The Philips S1103 shaver adalah antary shaver yang paling laris di Shopee. Pencukur Philips ni memudahkan saving.

Ia mempunyai flex head yang bolel bergerak pada 3 arah dan mencukur mengikuti kontor muka.

Blade yang dipakai adalah self-sharpening blade yang akan kekal tajam. Jadi, ia boleh memastikan dia mencukur dengan smooth dan selesa.

Philips S1103 boleh mencukur selama 30 minit. Charging time adalah selama 8 jam.

Ia juga merupakan IPX7 dan boleh mencuci dengan air.

Buy on Lazada Buy on Shopee

3. Photobook Malaysia – from RM50

Photobook Malaysia

Photobook ni adalah hadiah yang unik dan istimewa bagi untuk celebration valentine dan ulang tahun.

Walaupun hadiah ni simple, tetapi ia amat bermakna. Anda boleh kumpulkan semua gambar travel, dating, candid dalam satu buku foto.

Suami/teman lelaki anda mesti akan menghargainya. 

Best deal on Lazada Best deal on Shopee

4. Xiaomi Smart Weight Scale 2 – RM79

Xiaomi Smart Weight Scale 2

Xiaomi Smart Scale 2 adalah penimbang pintar yang melakukan lebih daripada sekadar mengukur berat badan . 

Anda dapat mengukur dan merekod berat badan, lemak badan, jisim tulang, pengambilan air dan banyak lagi, dengan meggunakan Mi Fit app. 

Sekiranya dia baru nak start work out atau seorang fitness geek, Xiaomi Smart Scale 2 ni adalah pilihan yang sangat baik.

Best deal on Lazada Best deal on Shopee

5. Aukey LC-A3 3-in-1 AirCore Wireless Charging Station – RM119

Aukey LC-A3 3-in-1 AirCore Wireless Charging Station

Tak kiralah pakai Apple, Samsung ataupun, Oppo… Wireless charging station memang wajib beli kalau smartphone support wireless charging.

Aukey LC-A3 charging station paling sesuai untuk Apple users. Sebab ia boleh charge iPhone, airpods dan Apple Watch serentak, memang convenient sangat.

Buy on Lazada Buy on Shopee

6. Xiaomi Mi Band 6 – RM135

Xiaomi Mi Band 6

Xiaomi Mi Band 6 adalah antara smartwatch/fitness tracker yang paling berbaloi beli di Malaysia.

Mi band 6 mempunyai screen AMOLED 1.56 inci yang cantik. Ia boleh memantau heart beat dan oxygen level dalam darah. Ia juga adalah kalis air dan boleh dipakai ketika berenang ataupun mandi.

Mi Band 6 boleh bertahan selama 7 hari setiap kali kita charge penuh. Jadi, tak de leceh macam Apple Watch kena charge hari hari.

Best deal on Lazada Best deal on Shopee

7. Anker A1363 PowerCore – RM139

Anker A1363 PowerCore

Anker A1363 PowerCore ni memang bagus untuk lelaki yang selalu kena travel ke sana sini untuk jumpa client.

Power bank ni mempunyai kapasiti 20,000mAH. Ia menyokong 18W fast charge dan mempunyai dual output port. 

Best deal on Lazada Best deal on Shopee

8. Zhiyun Smooth-X Smartphone Gimbal – RM199

Zhiyun Smooth-X Smartphone Gimbal

Bagi yang minat dengan photography atau videography, anda boleh consider membelikan Zhiyun Smooth-X Gimbal. Gimbal ni memang sangat berguna untuk tangkap video yang stabil.

Zhiyun Smooth-x gimbal menyokong orientasi pada axis mendatar and menegak. Dan ia boleh dipanjangkan sebanyak 20”, dan menggunakan ia sebagi selfie stick 

Lepas ni, tak payah lah penat pegang smartphone kuat kuat semasa tangkapt video.

Best deal on Lazada Best deal on Shopee

9. Pandora Box Retro Arcade Game Console – RM299

Pandora Box Retro Arcade Game Console

Pandora Box Retro Arcade Game Console adalah hadiah yang paling unik dalam artikel ni. Walaupun harganya tak murah, tapi ia berbaloi jika dia suka main game retro. 

Hadiah ni bukan sahaja sesuai untuk orang dewasa, malah sesuai dijadikan hadiah hari jadi untuk kanak kanak. 

Dengan Pandora Box Arcade Game Console, sekeluarga boleh main beramai-ramai dan relaks.

Best deal on Lazada Best deal on Shopee

10. TP-LINK Archer AX50 WIFI 6 Modem – RM325

TP-link archer AX50 sesuai dijadikan hadiah bagi dia yang suka gaming, sama ada Mobile Legend, Free Fire, Dota 2, atau LoL.

TP-Link AX50 ialah router wifi 6 terbaik untuk jalur lebar sehingga 500 MBps. Kita semua menyukai kelajuan wifi yang lebih pantas dan membenci video/game yang lagging.

Dengan adanya WiFi 6, masa main game tak payah lah risau problem lagging lagi. Dan tengok NetFlix, YouTube pun smooth saja.

Buy on Lazada Buy on Shopee

11. Sandisk Extreme External Portable SSD – RM360

Sandisk Extreme External Portable SSD

Sandisk Extreme External Portable SSD adalah hadiah yang agak bosan tapi berguna. Ia boleh digunakan untuk simpan projek kerja, sekolah, video anime, game dan lain-lain.

Sandisk Extreme External Portable SSD merupakan external SSD yang telah menerima banyak top rating dan rekomendasi dari YouTuber dan site reivew.

Reading speednya adalah sebanyak 550Mbps. Ia juga mempunyai rating IP55. Jadi, tak payahlah risau kalau Sandisk SSD terjatuh ke dalam air.

Best deal on Lazada Best deal on Shopee

12. Logitech MX Master 3 Wireless Mouse – RM385

Logitech MX Master 3 Wireless Mouse

Logitech MX Master 3 merupakan working mouse yang paling top di market. Sekiranya, dia selalu kerja menggunakan laptop atau OC, dia pasti akan suka mouse Logitech MX Master 3.

Tetikus ini direka bentuk secara ergonomik supaya pergelangan tangan anda tidak mudah letih. Ia adalah tetikus Bluetooth tanpa wayar dengan bateri terbina dalam yang bertahan lebih daripada 70 hari. Ia boleh dicas melalui port USB-C.

Salah satu feature unik tetikus MX Master 3 adalah Logitech MagSpeed scroll, scroll elektromagnet ni yang boleh scroll sebanyak 1000 baris dalam satu saat!

Buy on Lazada Buy on Shopee

13. Amazon Kindle Paperwhite -RM569

Amazon Kindle Paperwhite

Kindle Paperwhite ialah peranti terbaik untuk membaca buku kegemaran anda di mana-mana tempat, pada bila-bila masa yang anda suka.Beratnya hanya 200+ grams dan sangat nipis.  Memang mudah untuk dibawa ke mana-mana.

Kindle Paperwhite adalah hadiah yang amat sesuai bagi orang dewasa atau kanak kanak yang suka membaca.

Best deal on Lazada Best deal on Shopee

14. Netflix Premium Subscription – RM660 per annum

Netflix Premium Subscription

Siapa yang tidak suka tengok tv dan movie?  Netflix adalah idea yang kurang unik dan kurang sesuai dijadikan hadiah. 

Ambil sahaja ia sebagai hadiah kejutan untuk boyfriend/husband. Janganlah bagi Netflix subsription ni sebagai hadiah hari jadi atau hadiah ulang tahun. 

Buka laptop,  klik, klik dan subscribe saja. Senang dan tak leceh.

Lepas tu, anda bolehlah tengok Squid Game, Inferno Island dekat smart TV anda. Sit back and relax.

Best deal on Lazada Best deal on Shopee

15. Apple Airpods 3- RM729

Apple Airpods 3

Sekiranya anda nak beli hadiah bagi pegguna iPhone, Airpod 3rd gen memang tak akan salah. Bagi pengguna Android, boleh baca review Bluetooth earbuds kita.

Airpods ialah hadiah yang sesuai untuk lelaki yang atletik dan suka bersenam.

Reka bentuknya cantik yang ditiru oleh setiap jenama lain. Kualiti bunyi tip-top, dan microphonenya juga elok.

Best deal on Lazada Best deal on Shopee

16. Nvidia Shield – RM899

Nvidia Shield

Bagi yang belum ada smart TV, anda boleh consider untuk membeli Nvidia Shield sebagai hadiah.

Nvidia Shield adalah antara Android TV box yang paling canggih. Android box boleh tukarkan TV biasa jadi smart TV. 

Nvidia Shield menyokong 4K video playback. Dalam ni ada processor Nvidia Tegra X1+ yang sangat baik untuk memastikan 4K video boleh play dengan smooth.

Yang lagi best, ia menggunakan teknolgo  AI upscaling untuk meningkatkan kualit video HD dan FHD jadi 4K resolution!

Buy on Lazada Buy on Shopee

17. Nintendo Switch V2 – RM1179

Nintendo Switch V2

Nintendo Switch ialah konsol terbaik untuk seisi keluarga, sama ada orang dewasa atau kanak-kanak.

Nintendo Switch mempunyai banyak game yang kreatif seperti Animal Crossing, Ringfit, Mario Kart 8 Deluxe, Minecraft, Pokemon, Super Smash Bro dan banyak lagi.

Anda tidak akan kecewa jika anda beli Nintendo Switch. Memang guarantee akan puas bermain game dalam Nintendo Switch.

Buy on Lazada Buy on Shopee

18. DJI Mini SE – RM1349

DJI Mini SE

Dron DJI memang popular beberapa tahun ini. DJI Mini SE adalah dron bajet yang ditujukan untuk pengguna umum.  Ia menawarkan rekaan yang kompak dan mudah dibawa ke mana-mana.

Dron ini hanya 249 gram, dan dilengkapi dengan masa penerbangan sebanyak 30 minit.

Lepas ni, boleh pakai DJI Mini SE menangkap gambar dan video dari pelbagai kedudukan yang menarik dan kreatif.

Buy on Lazada Buy on Shopee

19. Bose Soundlink Revolve+ – RM1419

Bose Soundlink Revolve+

Kalau nak beli hadiah bagi peminat music, boleh consider belikan Bose Soundlink Revolve+.

Revolve+ bersaiz kecil tetapi ia memberikan kualiti bunyi yang mengagumkan. Dan kualti produk ni memang tip-top.

Speaker Revolve+ boleh digunakan sebagai Bluetooth speaker. Ia boleh disambungkan dengan smartphone. Speaker ni boleh bertahan selama 16 jam non-stop .

Buy on Lazada Buy on Shopee

20. Bose QuietComfort 35 II – RM1559

Bose QuietComfort 35 II

Bose QuietComfort 35 II ialah hadiah yang sangat baik untuk sesiapa sahaja yang suka mendengar muzik. Headfon wireless ini menawarkan prestasi audio yang hebat dan mempunyai active noise cancellation yang amat bagus. 

Jika anda nak beli headfon yang mempunyai lebih banyak feature, boleh check out Sony WM-1000XM4 juga.

Buy on Lazada Buy on Shopee

21. Xiaomi Mi Curved Gaming Monitor 34” – RM1589

21. Xiaomi Mi Curved Gaming Monitor 34” - RM1589

Curved gaming monitor bersaiz besar adalah monitor impian bagi para gamer. Monitor Gaming Xiaomi 34″ ialah hadiah yang sesuai untuk lelaki yang merupakan gamer. 

Monitor ini hadir dengan kadar segar semula 144Hz, resolusi 3440×1440 pixel dengan nisbah paparan 21:9. Ia juga turut menyokong AMD FreeSync Premium.

Dengan skrin lengkung yang sebesar ni, ia menawarkan pengalaman yang mengasyikkan apabila anda bermain FPS, MMORPG dan racing game.

Buy on Lazada Buy on Shopee

22. Apple Watch Series 7 – RM1749

Apple Watch Series 7

Kalau anda nak beli hadiah yang lagi fancy, bolehlah belikan Apple Watch Series 7

Perbezaan paling ketara diantara Apple Watch Series 7 dan Series 6 ialah saiz screen yang lebih besar dan rangka yang lebih nipis. 

Ia juga menpunya bateri yang lebih besar dan bertahan lebih lama. Apple Watch 7 menyokong pantauan ECH, oksigen dalam darah dan berbagai health tracking feature.

Buy on Lazada Buy on Shopee

23. Apple iPad 9th Gen – RM2149

21. Apple iPad 9th Gen - RM2149

iPad generasi ke-9 merupaka tablet terbaru Apple menggunakan cip Apple A13 Bionic. Ia menjadikannya sebagai tablet iPad yang paling berkuasa setakat ini.

iPad 9th gen bagus untuk dijadikan peranti hiburan atau produktiviti. Selain dari main game dan tengok YouTube, anda boleh menggunakan iPad untuk mengambil nota, draf konten, edit photo, edit video dan lain-lain.

Kamera 12-megapixel di hadapan memang terbaik untuk video call dan Zoom class.

Buy on Lazada Buy on Shopee

24. OSIM uSqueez 2 – RM2238

OSIM uSqueez 2

OSIM uSqueez 2 ialah hadiah yang sesuai untuk dibeli untuk suami anda. Ia memang bagus untuk relaks-kan badan selapas kerja penat sepanjang hari. Lagi, ia jauh lebih berpatutan dari kerusi urut badan.

Harga uSqueez 2 memang mahal sikit. Jadi, bolehlah beli masa celebration ulang tahun atau hari jadi, so tak rasa sakit hati sangat.

uSqueez 2 menggunakan 5 teknik urutan berbeza untuk mencontohi urutan tangan profesional. Berbeza dengan pengurut kaki yang biasa, uSqueeze ini juga menutupi peha dan betis anda. Ia sangat selesa.

Buy on Lazada Buy on Shopee

25. Sony PlayStation 5 – RM2999

Sony PlayStation 5

Sony PS5 ialah konsol impian untuk setiap lelaki. Hampir setiap kawan lelaki yang saya kenali memang bermain game, sikit atau banyak. 

Jadi, memang tak akan salah kalau anda belikan Sony PS5.

By the way, ia juga merupakan hadiah Krismas yang ideal untuk anak lelaki anda.

Buy on Lazada Buy on Shopee

Lazada 05.05 Free Shipping Vouchers & Cashback
Shopee 05.05 Free Shipping Vouchers & Cashback
Share this post:
Facebook
WhatsApp
Follow us on Facebook and Twitter.

Kai

Kai is a tech enthusiast staying in Kuala Lumpur. Techrakyat.com is where he reviews on the best gadgets, apps, life hacks, tips for save money and make money.
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments